zielonedomy.com.pl

Portal nieruchomości

ciasto idealne jak z piekarni
Zakupy

Jak zrobić ciasto idealne jak z piekarni?

Świeżo upieczone ciasto polane lukrem to domowy deser, któremu nie sposób się oprzeć. Bez względu na to, czy potrzebujesz tortu urodzinowego dla kogoś wyjątkowego, czy też wspaniałego tortu świątecznego, nauczymy Cię, jak upiec ciasto, które za każdym razem będzie wilgotne i rozpływające się w ustach.

Jak zrobić ciasto od podstaw tak pyszne, jak z ulubionej piekarni?

Lekkie, puszyste i pokryte lukrem — czy to klasyczne ciasto waniliowe, czy coś dla miłośników czekolady, pysznie wilgotne ciasto jest podstawowym elementem każdej specjalnej okazji. Wiele z naszych najlepszych przepisów na ciasta zaczyna się od tej samej metody: ubijania masła lub skrzepu z cukrem do uzyskania puszystej masy. Takie ciasta są czasem nazywane ciastami śmietankowymi, ponieważ tłuszcz i cukier są ubijane razem.

Krok 1: Przygotuj patelnie do pieczenia

Nikt nie chce, aby ciasto przyklejało się do patelni, więc ważne jest, aby przygotować patelnie przed wlaniem ciasta. Z wyjątkiem ciast typu angel food i chiffon, większość przepisów wymaga natłuszczenia i oprószenia patelni mąką lub wyłożenia jej papierem woskowanym lub pergaminowym. Oprócz tego stolnice równiez będą Ci potrzebne podczas pieczenia ciasta. Jeśli chodzi o wybór odpowiedniego rodzaju patelni do pieczenia, to preferujemy błyszczące patelnie, które pochłaniają mniej ciepła i dają złotą skórkę. Patelnie z ciemnym lub matowym wykończeniem pochłaniają więcej ciepła i mogą przypalić skórkę, więc jeśli używasz jednej z nich, zmniejsz temperaturę w piekarniku o 200°C i sprawdź ciasto 3-5 minut wcześniej niż sugeruje przepis.

Krok 2: Pozwól, aby składniki osiągnęły temperaturę pokojową

Wiele przepisów wymaga, aby składniki ciasta, takie jak jajka i masło, miały temperaturę pokojową. Dzięki temu masło łatwo połączy się z innymi składnikami, a jajka dadzą większą objętość ciasta. (Ze względów bezpieczeństwa żywności, nie pozostawiaj jajek w temperaturze pokojowej dłużej niż podano w przepisie). Nigdy nie używaj roztopionego masła, gdy w przepisie jest mowa o zmiękczonym maśle. Zepsuje to teksturę ciasta.

Krok 3: Rozgrzej piekarnik

Gdy ciasto piecze się zbyt szybko, mogą powstać tunele i pęknięcia; zbyt wolno, może być grube. Pozwól piekarnikowi nagrzać się przez co najmniej 10 minut i użyj termometru, aby upewnić się, że osiągnął odpowiednią temperaturę. Jeśli używasz ciemnych patelni do ciast, będziesz chciał zmniejszyć temperaturę piekarnika, o której mowa w przepisie o 220°C.

Krok 4: Wymieszaj suche składniki

Suche składniki to zazwyczaj mąka, proszek do pieczenia i/lub soda oczyszczona oraz sól. Zamiast dodawać każdy suchy składnik osobno do ciasta, ubij je razem w misce wcześniej. W ten sposób będziesz mieć pewność, że składniki zostaną równo rozprowadzone w cieście.

Krok 5: Połącz masło i cukier

Zastanawiasz się, jak zrobić ciasto o lekkim, zwiewnym miękiszu? Najważniejszym krokiem jest połączenie masła i cukru.

Krok 6: Dodaj jajka po kolei

Dodawaj jajka (lub białka) pojedynczo, dobrze ubijając po każdym z nich. Ich białko tworzy strukturę wokół pęcherzyków powietrza, która utrzyma teksturę.

Krok 7: Naprzemienne dodawanie suchych i mokrych składników

Krok 8: Wlej ciasto na patelnie i piecz

Podziel ciasto równomiernie pomiędzy patelnie do pieczenia. Użyj szpatułki, aby rozprowadzić ciasto w równej warstwie. Pamiętaj, aby rozprowadzić je do krawędzi patelni. Upiecz swoje ciasto zgodnie z instrukcjami zawartymi w przepisie.

Krok 9: Sprawdź, czy ciasto jest gotowe.

Przepieczone ciasto oznacza suche ciasto, a tego nikt nie chce. Zacznij sprawdzać, czy ciasto jest gotowe po upływie minimalnego czasu pieczenia określonego w przepisie, ale unikaj otwierania drzwiczek piekarnika, aby ciepło nie uciekło.

Jeśli chesz upiec ciasto idealne, będą potrzebne ci akcesoria do pieczenia ciasta, które znajdziesz w sklepie Recucina – https://recucina.pl/.